electricians3989.jpg

Entä jos sähköasentajakin käyttäisi virtuaalilaseja?

5G voi mullistaa teollisuuden prosessit ja tehdä remonteista helpompia. Otaniemessä se pyörittää jo tulevaisuuden tehdasta. 

Entistä nopeampi, äärimmäisen turvallinen ja viiveettä reagoiva – 5G pesee edeltäjänsä 4G:n kolmella rintamalla. Markkinoille vuosikymmenen vaihteessa odotettavaa verkkoa testataan jo täydellä vauhdilla Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella, osana Tekesin rahoittamaa TAKE-5-projektia. 

5G:n mahdollisuuksia tutkitaan toki muuallakin, mutta Aallon testiverkolla on moniin toimijoihin verrattuna etulyöntiasema. 

”Koska koko systeemi on pystytetty Aallossa, voimme tehdä siihen muutoksia laajasti ja joustavasti toisin kuin tilanteissa, joissa järjestelmä tulee ulkopuolelta. Samat mahdollisuudet ovat myös partnereillamme, jotka haluavat tutkia ja kehittää uusia innovaatioita”, kertoo tutkimuspäällikkö José Costa-Requena. 

”Myös oppimisen kannalta on tärkeää päästä käsiksi koko systeemiin. Meillä opiskelijoiden on helppo alkaa koodata 5G:hen sovelluksia ihan tavallisella ohjelmointikurssilla.” 

Milloin 5G sitten siirtyy testauksesta todellisuudeksi ja millaisia sovelluksia se tuo mukanaan? Costa-Requena veikkaa, että 5G saadaan käyttäjien ulottuville jo ennen vuosikymmenen vaihdetta. Sovelluksia tulee ensin vähitellen, sitten yhä kiihtyvällä tahdilla. Monet niistä tulevat yritysten käyttöön. 

”ABB ja Konecranes esimerkiksi tutkivat parhaillaan, miten kaapelit voisi luotettavasti korvata langattomalla ohjauksella. Otaniemessä 5G pyörittää jo koemielessä tulevaisuuden tehdasta.” 

Ensimmäiset uudet kuluttajasovellukset voivat liittyä lisättyyn todellisuuteen. 5G:n alle millisekuntin viiveaika tekee esimerkiksi virtuaalilasien käytöstä mukavaa ja tehokasta. Vapaa-ajan lisäksi mahdollisuuksia on myös ammattikäytössä. Sähköasentaja voisi esimerkiksi nähdä virtuaalilaseilla, miten johdot kulkevat seinän sisällä ja tarkastella samalla rakennepiirustuksia.

Infoboksi Take-5

  • TAKE-5 on Tekesin rahoittama projekti, jonka kesto on kolme vuotta. Projektissa ovat mukana Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja VTT. 
  • Yrityksistä mukana ovat tällä hetkellä Nokia, Ericsson, Huawei, Coriant Oy, Efore, EXFO, ECE, Rugged Tooling ja Magister. 
  • Aallolla on Otaniemen kampuksella yhdeksän 5G-tukiasemaa, joista viisi on ulkona ja neljä sisätiloissa. Lisäksi alueella on kymmenen yhteistyökumppani VTT:n tukiasemaa. 
  • TAKE-5:ssa on tutkittu myös paljon 5G:n radiopuolta, kuten sitä, miten yhteys säilytetään liikuttaessa tiheään sijoitettujen tukiasemien välillä ja miten verkko toimii, kun pienellä alueella sijaitsee kymmeniä tuhansia sensoreita. 
  • TAKE-5 on osa laajempaa suomalaista 5GTNF-testiverkkoa, joka on osin Tekesin kansallisen 5th Gear -ohjelman rahoittama.